8 Mart 2015 Pazar

Satrançta tek şah kaldığında kaç hamlede mat etmeliyiz?



Oyunda çok iyi bir performans gösterdiniz ve rakibin tüm taşlarını yeme başarısı gösterdiniz. Rakibiniz de ya çok acemi ya da biraz utanmaz oynamaya da devam ediyor. Soru şu: kaç hamlede mat etmeliyiz? Ve ne durumda oyun berabere olur?

Hemen doğrusunu söyleyelim; kural şu: 50 hamle boyunca piyon sürülmez veya taş alınmazsa oyun berabere olur. Yani rakibin tek şahı kaldığında mat etmeye çalışırsınız ve olur da elinizdeki bir sürü taşla mat edemezseniz bir piyon sürdüğünüzde sayım sıfırlanır. Bilal'e anlatır gibi anlattık :) Bu kadar basit kural. Yani 16 veya 32 hamle diye bir şey yoktur! Madem sayımın sıfırlanma ihtimali var bu kural ne zaman önemli oluyor. Mesela sizin vezirini ve rakibin kalesi var. İşte burada kalesi olan taraf kalesini kaptırmadan 50 hamle dayanırsa oyun berabere biter. Veya kaleya karşı şah var. Bu durumda yine kale ile 50 hamlede mat edebilmeslinizi. Eğer daha önce çalışmadıysanız kale ile mat etmek gerçekten zor olabilir.

Bir defasında taraflardan birinin kalesi diğerinin de fili varmış. Fili olan taraf dikkatli oynarsa oyun berabere biter. Altta olan taraf azimle savunmuş ve 50 hamlenin dolmasına 1 hamle kala nasıl olsa artık mat etmeye hamle sayısı yetmez diye filini vermiş. Kötü bir tercih çünkü taş alındığı içinsayaç yine sıfırlanır. Geçmiş olsun!

6 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Abi şah tek kaldında 15 hamlede beraberlik yokmu simdi

    YanıtlaSil
  3. Soranlar oluyor santranç biliyormusun bilmiyorum akıl düşünce işidir tamamen taktiksel yemek ve becerileri sunmak demektir oturur izlersin alçak gönüllülükle sevgili dostuma sevgiler tatlım.

    YanıtlaSil